От пластмасова бутилка до яка тениска !? Как става?

Щом си стигнал дотук вероятно си наясно, че нашата планета е застрашена. Виждал си, докато се разхождаш из планината боклуци. Виждал си снимки на животни, страдащи заради отпадъците от човешката дейност.

Мащабът на пластмасовото замърсяване е толкова голям, че дори и за човек, загрижен за околната среда, е трудно да си представи колко е сериозна ситуацията. Смята се, че през 2015 г. са произведени 381 милиона тона пластмаса. Това се равнява на две трети от теглото на всички живи хора!

За около само един век човечеството е произвело близо 8 милиарда тона пластмаса!

Дори напоследък, когато се предприемат мерки да се намали замърсяването, едва 19,5% от пластмасата  се рециклират, 25,5%  се унищожават, а повече от половината (55%) просто се захвърлят. Все пак все повече рециклираме и унищожаваме пластмасата по света и ние от Resume се стремим да допринасяме за това развитие.

Има седем основни вида пластмаса: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS и останалите, които попадат в категорията „други“. Ние рециклираме PET (полиетилентерефталат) – най-често използваната пластмаса за направата на бутилки и други съдове в развития свят. PET например съставлява за 96% от пластмасовите бутилки и съдове в Щатите, но дори там едва 25% се рециклират.

 

PET пластмаса

PETе полимер – макромолекула, състояща се от много повтарящи се елементи. Като полимер PET има много качества, които допринасят за неговото разпространение. PET e физически издръжлив, лек материал, който бавно се износва. Освен това PET е химически устойчив полимер, което го прави пригоден за съхранение на течности.

Подобно на повечето пластмасови полимери, PET се произвежда от нефт в процес, който замърсява околната среда. Ако сравним вредните емисии за един килограм материал, направата на стъкло е в пъти по-благоприятна за околната среда от направата на пластмаса. Но от друга страна, за направата на еднакъв размер съдове се използва по-малко пластмаса и съответно производството PET може да замърсява по-малко от това на стъклото, ако вземем предвид само изработката на съдове без тяхното рециклиране. Все пак емисиите при създаването на PET са големи и трябва да се избягват и PET трябва да се рециклира.

Проблемите за околната среда не свършват само с производството на PET. През 2016 г. са произведени баснословните 500 милиарда пластмасови бутилки от PET. Едва половината са били събрани за рециклиране, а от тези – едва 7% са били използвани за направата на нови бутилки. Останалите стигат до хранителната верига, попадайки в птици, риби и дори хора.

 

Проблемът е сериозен и изисква бързи действия.

 

Направата на рециклиран плат от PET

Имаме златната възможност да използваме вече съществуващи материали вместо да разчитаме на ново и неизбежно замърсяващо производство. Добрата новина е, че PET може да се рециклира по много начини.

В Resume рециклираме PET като правим дрехи от пластмасови шишета.

1. Шишета се събират и доставят до център за рециклиране.

2.Бутилките, направени от PET, се отделят, измиват и стерилизират.

3.Изсушават се добре и се надробяват, докато станат на малки люспи.

4.Люспите се компресират, за да сформират пластмасови бали.

5.Тези бали се нагряват до разтопяване и течността се излива в машина, където нагорещената пластмаса образува нишки, които се разтягат и навиват около масур.

6.Готовата прежда се потапя в багрила преди да бъде използвана в автоматизиран тъкачен стан за направата на плат.

Накрая от плата се създава комфортно облекло.

 

Resume тениски

Пример за такова трайно, красиво и удобно облекло са нашите тениски. Освен че развиваме местната икономика, като шием в България, ние подпомагаме и борбата със световното замърсяване с пластмасови продукти. Всяка тениска Resume превръща 8 бутилки пластмаса в дълголетен продукт.

Физическата и химическата издръжливост на PET са характерни за нашите тениски. Но най-важното е, че ние не използваме нови материали, чиято изработка замърсява околната среда, а рециклираме вече създаденото. Така спестяваме 50% вода и 100% петрол за направата на една тениска Resume в сравнение например с обикновена тениска от полиестер. Ние от Resume вдъхваме нов живот на захвърлените материали.

 

Затова се радваме да ти предложим тениските си в нашия онлайн магазин. Надяваме заедно с теб да продължим да се грижим за околната среда по елегантен начин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *