Пластмасата – ненужно удобство ли е?! Какво можем да направим?

1.Как пластмасата е навсякъде около нас и колко време ѝ отнема да се разгради?

Нека започнем с нещо позитивно! Много се радвам, че светът се отваря и все повече и повече търси варианти, чрез които да избяга от употребата на пластмаса. В някои страни и градове забраниха използването на пластмасови бутилки. Доколкото знам и в Европа забраната на еднократни пластмасови бутилки за вода ще бъде скоро приета! Виждам все повече хора с бутилки за многократна употреба, както и такива, отказващи найлонови торбички в магазините… или си носят платнени торбички, или после едвам крепят продуктите до колата :))

Това е страхотно начало!

Сега нека обърнем внимание и на фактите, които трудно можем да променим изцяло, но с леки усилия, можем да поставим едно прекрасно начало, а може би да подобрим вече постигнатия прогрес.

Пластмасата е навсякъде около нас. За съжаление, почти всички продукти, които консумираме, са опаковани в пластмаса. Купуваме ги, след това ги прибираме в найлонова торбичка, а накрая често изхвърляме отпадъка си в кошче с друга найлонова торбичка. Живеем в 21 век и това са “удобствата”, на които се радваме! Когато ожаднеем, си купуваме минерална вода в пластмасова бутилка от близкия магазин, пием коктейли или така полезните фрешове със сламка (в пластмасова чашка). Всекидневното ни кафе също е в пластмасова чашка. В леко по-добрия вариант, чашката е хартиена, но отново се изхвърля след еднократна употреба. За всичко това плащаме с пластмасовите си дебитни карти.

Има още прекалено много примери, които в момента, не смятам за нужно да обсъждам. Нужно е да осъзнаем, че ние може да променим статуквото! Всеки като отделна личност и ние – като общество, решаваме какво да предприемем!

А кога ще разберем, че на тези продукти им отнема най-малко 200-300 години да се разградят?!Те ще надживеят и нас, и нашите внуци!

Всичките тези години на зелената ни Земя за един продукт, който използваме в повечето случаи еднократно? Струва ли си това удобство?

2.Кратка история за животните и пластмасата.

И тук мога да започна с нещо позитивно. За радост, вече има много организации, които се грижат за почистването на океаните и горите . Въпреки техните усилия, за съжаление обаче, все още има повече пластмасови боклуци в океаните, отколкото риба!.

Наскоро четох за кит, в който са били открити 115 пластмасови чашки, 25 найлонови торбички, 4 пластмасови бутилки и още 1000 други пластмасови частици. Също костенурка умряла от задушаване, заради пластмасовите сламки и още и още. Всички знаем за проблема, но какво правим по въпроса?

Едва ли животните са изхвърляли боклуците, за съжаление обаче, те също страдат от нашите действия.

3.Как се произвеждат пластмасовите продукти?

Съставките на пластмасата са главно суров петрол, газ и въглища. Пластмасите са полимери (дълги вериги от молекули), които се правят в големи съдове с катализатори при специална температура и налягане. Полимерите се оформят като гумени пелети или на прах. Пелетите или прахът се загряват до омекване, а след това се отливат в желаната форма.

4.Какви лесни стъпки, можем да предприемем?

Първата стъпка, която аз вече направих, е намаляване на употребата на пластмасови продукти. Като например, използване на платнена торбичка за многократна употреба, бутилка за многократна употреба на вода, използване на многократна чашка за кафе. Следващата стъпка е разделното събиране на отпадъците. Знам, че общото мнение е че всичко отива на едно място, но направих проучване и това не е така. Заедно се събират, но впоследствие се разделят и рециклират 🙂 Друга идея е събирането на някои отпадъци в природата на другите, които случайно са си изпуснали отпадъка в природата. Това си е лично предпочитание, но за мен лично е много неприятно например в планината да видя боклици, та тях си ги слагам в раницата и изхвърлям в кофа някъде в града.

Рециклиране на пластмаса означава преработка на пластмасови отпадъци, чрез която се получава материал за нови пластмасови изделия. Така се избягва правенето на пластмаса от суровини – въглища, газ и суров петрол, с което се спестяват природни ресурси. От получения материал при рециклиране на пластмаса не могат да се правят същите видове изделия, които са били преработени. Например от пластмасата, получена от рециклиране на бутилки, не могат да се правят пак бутилки.

За финал, споделям няколко цитата, които ме вдъхновяват и се надявам да подействат и на вас така:

“The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it.”

– Robert Swan, Author

„Най- голямата заплаха за нашата планета е,че някой друг ще я спаси.“

„Be the change you want to see in the world.“

Mahatma Gandhi

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света.“

Аз започнах да правя крачки в тази посока, защото вярвам в едно – не някой друг, а именно ние сме тези, които биха могли да променят настоящето.

 

 

credits to: nordholding.bg и ecopack.bg

 

One thought on “Пластмасата – ненужно удобство ли е?! Какво можем да направим?

  1. Краси says:

    Браво Бобка! Гордея се с теб !
    Чудесна идея!
    Смело напред в осъществяване на мечтата ти!
    С теб сме и те подкрепяме ! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *