Какво е Wish-cycling?

 

Ммм вкусна пица?! Даа и аз много я харесвам, после рециклирам кутията и съм zero-waster!

Да, да, но за съжаление – не 🙁

Колко пъти сте се питали преди да изхвърлите кутия от пица или стара пластмасова техника като например клавиатура – „хм…това би трябвало да се рециклира?!“ с надеждата това да се рециклира, но то не се и си стои дъълги години на сметището. Ето това приятли накратко е wish-cycling. Да имаме желанието, надеждата за даден отпадък да се рециклира, но той не се.

Преди всичко поздравления, че имате времето и желанието да събирате разделно, но нека погледем как да го правим правилно, за да има смисъл.

 

 

 

Много накратко за какво са различните цветове контейнери и какво главно да изхвърляме там.

Жълт – пластмаса и метал

Зелен – стъкло

Син – хартия

Червен – общ

Важно е да разберем, че главно в тези контейнери трябва да изхвърляме опаковки от хранителни продукти. Отпадък като метална консерва от боя не бива да изхвърляме в жълтият контейнер и стар чадър също не бива да изхвърляме там. Вази, чаши, стъкло от прозорец също. Можем и да имаме голямото желание, че те ще се рециклират, но те няма 🙁 Просто ще се изхвърлят на сметището и ще си висят там близките няколкото стотин години.

Най-често срещаните wish-cycling отпадъци

1.Моп, метла, кърпи и гъби за почистване.

2.Пластмасови кутии за храна, чаши за многократна употреба и за еднократна – като например чашката за кафе. Която не е само хартиена, но и има пластмасово фолио между другото. Сламки, бъркалки, салфетки и още подобни.

3.Крушки за осветление, вази за цветя, прозорци, стъклени чаши

4.Пластмасовите опаковки за зеленчуци и плодове, тънките торбички които има в повечето супермаркети у нас.

5.Чадъри, дъждобрани, калъф за очила и др.

И още много, но моля споделете в коментарите и според вас кои още спадат към wish-cycling категорията.

Как wish-cycling-а пречи?

Накратко той е скъп, губи време и ресурси, замърсява.

Нерециклиращи отпадъци могат да попречат на рециклириуеми и да ги изцапа и да не стават вече за преработка и стават общ отпадък. Също така може да повреди машина в разделносъбирателните пунктове и да нарани може би някои от техните работници. Ако се чудите е по-добре да не го рециклирате, тъй като е силно вероятно да не се рециклира и само да навреди, вместо да помогне.

Случва се и при най-добрите да се сдобием с пластмасов отпадък и какво можем да направим в случая е да проверим какво се рециклира на сайта на разделно-събирателните компании или чисто и просто да търсим следнтие знаци по опаковките:

 

• “1” означава, че продуктът е направен от полиетилен терефталат (PET или PETЕ) – например бутилки за напитки (минерална вода, безалкохолни и други.

• “2” означава полиетилен с висока плътност (HDPE)  – използва се за производството на бутилки, в т.ч. за прясно мляко; чаши; пликчета за фризер; пликчета за пазаруване; кутии за сладолед; капачки на бутилки за минерална вода; опаковки на шампоани и почистващи препарати.

 

Какво можем да направим?

Най-добре е да намалим излишната употреба на пластмаса и други отпадъци като ползваме, кутии,чаши бутилки, пликове за многокранта употреба. Да пазаруваме местни продукти, да намалим „fast fashion“ и да купуваме екологично-отговорни продукти, като например нашите тениски, които са направени от 8-11 пластмасови бутилки всяка.

В заключение бих казал, че с малки стъпки всеки ден можем да направим потреблението ни отговорно, а не да се хвърляме с големи цели за 1 ден. Надявам се да научихте нещо ново днес и много ще се радвам да коментирате и да помогнете да допълним статията заедно с полезни коментари и въпроси!

 

Борислав Йорданов

Основател на Resume Sportswear

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *